Resepi Donut Gebu Dan Ringan Tak perlu Mesim Dan Uli

shares |

Resepi Donut Gebu Dan Ringan Tak perlu Mesim Dan Uli
Resepi Donut Gebu Dan Ringan Tak perlu Mesim Dan Uli

Resepi Donut Gebu Dan Ringan Tak perlu Mesim Dan Uli

Hanya simpan doh dlm peti sejuk semalamam dan keesokknya keluarkan dan uli selama 5 ke 10 minit terap dan bakar dlm oven selama 15 minit or 20 minit ikut oven masing2 siap...

Ingredients
  • 3 ¾ cups (575g/ 1lb 4oz) all purpose flour @ tepung gandum .
  • 2 tsp dried yeast (active or fast action)
  • 1 tsp garam
  • ¾ cup (200ml) milk, warmed (susu segar suam )
  • ¾ cup (6oz /170g) butter, melted (mentega dicairkan )
  • 4 eggs, at room temperature ( telur )
  • ¼ cup ( 80g/ 3oz) honey ( sya guna gula jer )ikut suka nak byk mana manis
  • 1 tsp vanilla extract

Kongsi Resepi Donut Gebu Dan Ringan Tak perlu Mesim Dan Uli

Glaze
  • Gula icing
  • Hanya beberapa sudu susi segar
  • Beberapa sudu serbuk coklat

Semua nya dicampor kan bersama .susu tu isi sesudu per sudu supaya mendpat kepekatan yg diingini supaya tidak cair.

CaraNya
  1. Masukkan tepung,yis dan gula mix semuanya biar sebati.
  2. Bekas yg berasingan lebih baik guna jug lagi senang masukkan susu,telur,garam,esen vanila,mentega yg dicairkan mix kan semua sampai sebati.
  3. Masukkan adunan susu tadi kedlm adunan tepung gaulkan sampai sebati .
  4. Dan tutup dgn kain or cling wrap biarkan selama 2 jam .. doh akan mengembang..

Ambik doh simpan dlm peti sejuk bahagian bawah dan simpan dlm peti sejuk selama 12 jam atau semalamam.

To form your Donuts:
  1. Keluarakan doh taburkan tepung 2 sudu besar tepung atas papan dan taburkan lagi sesudu besar keatas doh dan canaikan .
  2. Gunakan donut cutter or cookies cutter.
  3. Alaskan kertas parchment paper keatas dulang isikan donut tadi jarak jarakan.
  4. Tutup dgn kain biarkan selama 25 ke 30 minit.
  5. Biar donut naik 2 kali ganda.

Brush donut dgn mentega cair diatas permukaan donut dan bake 190c selama 15 minit..jgn sampai donut terlalu garing.kena perhatikan yer

Once out of the oven dip your donuts in the glazes. I like to do this straight away because it soaks into the warm donut and creates a lovely crisp glaze.kalau nak tunggu donut sejuk pun boleh jugak lepas tu baru glaze kan .sya suka donut tu lebih crunchy bahagian atas nya ..
Selamat membaking donut.

Related Posts

0 comments:

Post a Comment