Resepi Ipoh Kueh Teow Sup Sedap Dan Nikmat

shares |

Resepi Ipoh Kueh Teow Sup Sedap Dan Nikmat
Resepi Ipoh Kueh Teow Sup Sedap Dan Nikmat

Resepi Ipoh Kueh Teow Sup Sedap Dan Nikmat

Bahan
  • Ayam peha atau pilihan biar yg ada tulang.kalau tak ada tak apa guna isi sahaja pun bole jugak.
  • Kueh teow sebungkus
  • 1 labu bwang putih dicincang
  • Bwang holland sebiji potong 4
  • 3 keping halia
  • Satu genggam daun kucai dipotong
  • Fish cake / fish ball
  • Udang dlm 15 ekor (asingkan kulit dan isi.cuci kepala)
  • Seketul kiub ayam
  • Sedikit taugeh / Sayur Pak choy
  • Air utk buat sup secukupnya
  • Garam secukupnya
  • Minyak utk menggoreng bawang putih dlm 6 sudu besar (sukatan agak2 )
  • 1 sudu minyak bijan optional..
  • Ais batu dan air dlm satu mangkuk
  • ( 1 cawan ais batu + 1 cwan air )

Kongsi Resepi Ipoh Kueh Teow Sup Sedap Dan Nikmat

Cara cara
  1. Panaskan air dlm periuk sampai mendidih
  2. Masukkan ayam dan renihkan smpai ayam masak.
  3. Bila ayam masak terus masukkan ayam kedlm ais batu yg bercampor air
  4. rendam ayam selama 15 minit supaya ayam tidak kering.angkat ayam ayam dan carik2kan isi ayam .
  5. tulang ayam masukkan semula kedlm sup tadi dan renihkan lagi sup tuu..sementara tu siap kan bwang putih.
Bahan untuk minyak udang dan bawng putih

  1. Cincang bawang putih dan goreng sampai kekuningan angkat dan toskan.
  2. Dgn minyak yg sama goreng bwang holland dan halia dan masukkan kulit udang sampai garing angkat dan toskan .terus masukkan kedlm sup ayam tadi bersama garam dan kiub ayam dan renihkan sup lagi selama 30 minit.
  3. 5 minit yg terakhir keluarkan kulit udang dan masukkan fish cake yg dipotong dan renihkan sekejap.tutup api masukkan Bbeberapa titik minyak bijan jika suka..sedia dihidangkan
  4. Cuci kueh teoy dgn air panas hanya lalukan sahaja dan toskan.
  5. Potong daun kucai dan rendamkan kedlm air panas Sekejap .utk melembutkan sahaja.
  6. Celur sekejap isi udang sekejap sahaja jgn lama bila masak angkat dan toskan.dan rendamkan taugeh sekejap.angkat dan toskan
  7. Semua bahan dah siap bolelah dihidang kdlm mangkuk
  8. Isi kuew teoy,udang ,isi ayam yg dicarik,daun kucai, taugeh dan baru isi sup dan last sekali isi bwang putih goreng sedap dimkn bersama dgn cili padi kicap..

Related Posts

0 comments:

Post a Comment