Resepi Blackforest With Mirror Glaze Sedap Mudah
19:35 |
|Resepi Blackforest With Mirror Glaze Sedap Mudah |
Resepi Blackforest With Mirror Glaze Sedap Mudah
Bahan Sponge Cake
- 100gm Tepung Naik Sendiri
- 60gm Tepung Jagung
- 30gm Serbuk Koko
- 100gm Gula Kastor
- 50ml (1/4 cawan) Susu cair / Sejat / Full Cream (Sejuk)
- 5biji Telur A
- 2sdb Ovelet
- 1sdt esen vanila
- 65gm (1/4 block) Butter (dicairkan)
Kongsi Resepi Kek Blackforest With Mirror Glaze Sedap Mudah
Cara - cara- Masukkan semua bahan dalam 1 bekas. KECUALI butter yang dah dicairkan
- Pukul semua bahan hingga kembang (dari kuning bertukar putih)
- Masukkan butter. Kaup balikkan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian adalah untuk 1 loyang (bermakna anda perlukan 2 loyang)
- Bakar 175c selama 20-30minit.
- Sejukkan dan setiap satu kek yang dah siap dipotong kepada 2 bahagian
Bahan bahan Filling
- 1 tin Dark Cherries
- 1/4 cawan Gula
- 2 cawan Fresh Cream (saya guna jenama Vivo)
Cara - cara
- Pukul fresh cream hingga kembang (bila kita terbalikkan bekas, dia tak tumpah). Ketepikan.. lepas tu..
- Masukkan Dark Cherries dalam sauce pan. Masukkan gula. Kacau hingga larut. Tak perlu sampai mendidih. Tuangkan ke dalam bekas..
- Asingkan buah dan jus dark berries.
- Buah tu kita potong dua bagi setiap biji...
- Tadi kita ada 4 keping kek kan (2 bijik kek dipotong 2).
- Sapukan jus berries pada semua permukaan kek untuk menaikkan rasa kek kita.
- Lapisan bawah kita lepakan fresh cream dulu then susun buah dark cherries
- Tutupkan dengan lapisan kek ke dua yang dah di sapu dengan jus Cherries.
- Then lepakan fresh cream lagi.
- ulang buat no 7
- Ulang buat no 8.
Topping buttercream
- 400gm Krimwell
- 200gm shorthning
- 300gm gula aising (ayak 3x)
Cara-cara
- Pukul krimwell dan shorthning hingga kembang dan sebati. Cek kat dasar mangkuk.. kaup balikkan then pukul lagi beberapa minit them asukkan gula sedikit demi sedikit dengan kelajuan rendah hingga habis.
- Lepa permukaan kek dan sejukkan kek selama 10minit dalam peti sejuk
Bahan bahan Mirror Glaze
Resepi "Mirror Glaze"
Bahan -bahan ... semua pakai timbang... so senang je..
Bahan1
- Sedikit Pewarna putih titanium untuk mendapatkan warna putih bersih dan
- Pewarna (pink , hijau, biru, Purple) untuk dapatkan warna gambar.
Bahan 2
- 20gm gelatin Halagel
- 120gm air
- 200gm susu pekat
- 300gm white chocolate
Campurkan galatin dan air...kacau sebati dan larut... kemudian satukan susu dan coklat putih dan ketepikan..
Bahan 3
- 300gm sirap glucose
- 300gm gula
- 150gm air
- Campurkan 3 bahan di atas dan kacau hingga gula cair dan larut menggunakan api sederhana. Kalau ada termometer pastikan capai 103c-104c baru tutup api dan alihkan ke tepi
- Kalau xde termometer.. pastikan air gula mendidih sekurang kurangnya 15 minit then baru tutup apinya. Pastikan gula tidak berubah warna menjadi perang... kalau perang.. anda dah gagal..
- Masukan bahan 2 ke dalam larutan air gula (bahan 3) Masukkan warna putih titanium. Gunakan handmixer untuk membuang buih.
- Tapiskan semua bahan tadi.
Kemudian masukkan pewarna kesukaan anda. kacau ala kadar sahaja. - Pada suhu 37c tuangkan mirror gaze pada kek dan biarkan selama 15minit...
0 comments:
Post a Comment