Resepi Donat Ubi Kentang Mudah Dan Ringkas

shares |

Resepi Donat Ubi Kentang Mudah Dan Ringkas
Resepi Donat Ubi Kentang Mudah Dan Ringkas

Resepi Donat Ubi Kentang Mudah Dan Ringkas

Bahan - bahan
  • 1 biji kentang - direbus bersama kulit2nya, pastu bila empuk kupas kulit dan lenyek halus (xyah buang kulit so dia x serap air byk masa rebus)
  • 250 gm tepung gandum/tepung protein tinggi/tepung roti
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 70 ml air ais
  • 1 1/2 sudu besar shortening/butter
  • 2 sudu besar gula halus
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 3/4 sudu teh yis segera/dry yeast

Kongsi Resepi Donat Ubi Kentang Mudah Dan Ringkas

Cara - cara masak resepi donat ubi kentang
  1. Ayak tepung dlm bekas, satukan dgn gula, susu tepung, baking powder n yeast. Gaul rata. Campurkan ngan mashed potato td, ratakan lg.
  2. Dlm bekas lain, whisk/pukul telur n garam. Masukkan campuran ni dlm bekas tepung td, kacau rata. Tuang air ais sikit demi sikit smp adunan sebati n kental/firm. Last sekali masukkan shortening atau butter, uli smp adunan jd lembut n elastic.
  3. Tip: Kalo xnak melekat kat tgn, masukkan dough dlm plastic bag n ramas2 for 10 - 20 minutes.
  4. Kuarkan dr plastic (kalo korg pakai plastic la) ke dlm bekas, tutup ngan kain lembap (dgn cling wrap pun boley), letak kat tmpt hangat smp dough naik jd 2 kali ganda. (Abt 30 minutes. Blg gak ltk dlm cabinet atau oven (jgn switch on oven dik oiiiiii) so adunan tu rasa hangat2 gituuuu....) Lps dah jd double in size, tumbuk2 adunan utk kuarkan angin.
  5. Bentukkan donat (guna acuan bulat n 'potong' tengahnya dgn acuan kecik so jd bentuk ring). Susun dlm tray yg terlebih dulu dah ditabur ngan tepung spya xmelekat. Biarkan dlm 5 minit (jgn lama sgt sbb dough blh naik lg, nnt lubang tgh tu tertutup n dough tu pun lembut sgt susah plk nak goreng nnt).
  6. Sementara tu panaskan minyak, jgn terlalu panas dan jgn plk xpanas. Kalo minyak panas sgt donat cepat hangus kat luar tapi dlmnya masih belum masak dan gebu. Kalo minyak xpanas plk donat akan menyerap minyak semasa menggoreng.
  7. Balik2kan donat masa menggoreng spya dpt bentuk yg cantik. Angkat bila kuning keemasan. Taburkan gula masa donat masih panas sbb kalo dah sejuk gula susah melekat kat donat.
Tip: Masukkan gula dlm bag/bekas plastik, pastu masukkan donat. Kembungkan plastik n goncang2 spya gula melekat pada donat. Dapur x berselerak dgn gula! Bersih n baki gula dlm plastik pun boleh guna semula.

Related Posts

0 comments:

Post a Comment